Zuzka Součková

Prostřeno - když se snoubí hloupost s arogancí

24. 03. 2017 20:15:47
Není všechno takové, jak vypadá. Veřejně přiznávám, že občas sleduji Prostřeno. Moje matka si sice myslí, že na to může koukat jen úplný hňup, já zase tvrdím, že je to moje soukromá sociologická studie. Ráda pozoruji lidi.

Jako polehčující okolnost prosím svou matku, aby přijala fakt, že nesleduji Výměnu manželek, kde do podobných, pochybných projektů lidi zatahují ještě i své děti.

Televize Prima už asi neví, jak upoutat a tak do pořadu o vaření nasazuje čím dál větší exoty. Sledovanost nejspíš zajišťují lidé, jak to říct, abych nikoho neurazila... lidé přinejmenším zvláštní. Občas se tam objeví špindíra, jindy dotyčný neumí vařit, přitáhnout diváky by měla matka kojící novorozence, člověk žijící v neuspokojivých poměrech, či psychicky labilní člověk.

Často si říkám, co lidi vede k tomu, přihlásit se do reality show. Jsou to peníze? Pochybná sláva? Pozornost médií? Je nutné ukazovat národu, že mám na skříni prach, a že neumím pořádně umýt hajzlík? Tak proč to ti lidé dělají? Je za tím exhibicionismus? Nuda? Snaha zviditelnit se?

Od určité doby jsem zaujala postoj, že je vše nahrané, že se o žádnou reality show nejedná. Ale zatím si to jenom myslím, nemám žádný důkaz, který by mé tvrzení podložil. Z mých známých se nikdo této série nezúčastnil a já se kvůli průzkumu svých hypotéz účastnit též nehodlám. Opravdu nikoho cizího do svého soukromí, do kuchyně, obýváku ani ložnice nepozvu.

Tento týden je Prostřeno nabité. Hlavním aktérem, který má přitáhnout pozornost diváků, je Karel. Mladý muž trpící Touretteovým syndromem, neuropsychiatrickým onemocněním, nemocí, která postihuje psychiku - Karel trpí tiky, neustále vykřikuje vulgární slova, má třináct dioptrií, alergii na peří a oříšky, silnou lupenku a aby toho nebylo málo, trpí, jak sám přiznal, permanentní erekcí. Ve čtvrtek situace graduje. Večeře se odehrává u Karla. Dle mého je to chudák, nemocný člověk, do kterého se dva soupeři Pavel a Viktor neustále naváží, urážejí ho, posmívají se mu. Říkám si: "To snad není možné, ti lidé nemají vůbec žádný soucit. Kam se poděla láska k bližnímu? Trochu tolerance. Kde je slušné chování?" Je mi špatně z těch dvou mužů, ne z Karla, který, jak se ukázalo, spí doma v rakvi, chová v obýváku slepici a na stole má urny starých žen, prý jeho bývalých přítelkyň. Podivín, no! Mně je ale zle z těch arogantních tupců, kteří chudáka Karla urážejí, co to dá.

Pak z nějakého popudu začnu googlit. Dneska už nikdo není anonymní a o každém se dá leccos zjistit, dozvědět. Strejda Google tvrdí, že Karel je herec a nejspíš si z nás všech vystřelil. Karel, zřejmě není tím, kým se zdá být. A já se směju! TADY NAJDETE VÍC

Ať je to jak je to, největší tupci, hlupáci a ubožáci v Prostřenu tohoto týdne jsou dva - Pavel, který chodí v uváleném saku, z kapsy vytahuje láhev s alkoholem, a arogantní Viktor, který opovrhuje vším a všemi, nic nejí, protože - já tomu jídlu moc nedám - (mezi námi zhubnout pár kil by mu neuškodilo). Oba se nedokáží zdržet urážek stran Karla.

Nevím, zdali je všechno nahrané, zda ti lidé ze sebe dělají kreatury za honorář nebo jimi opravdu jsou. Celkem je mi to jedno, ale díky této vlastní sociologické studii zjišťuji, že nic není černé ani bílé, a že sice Voskovec s Werichem zpívali, a já s nimi souhlasím:

...je to pravda odvěká,
šaty dělaj člověka,
kdo v hadrech čeká na štěstí,
ten se načeká...

Přesto mě Prostřeno donutilo říct:
Nesuďme na první pohled, ten v hadrech opravdu nemusí být ubožák! Není všechno takové, jak vypadá. Co se zdá, je sen.

Autor: Zuzka Součková | karma: 40.15 | přečteno: 11424 ×
Poslední články autora