Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žena za volantem, do ruky hůl?

Od doby, kdy Bůh z Adamova žebra stvořil ženu, soupeří ženy s muži o to, kdo je lepší. Ty chytré skrytě, ostatní své úmysly nezastírají. Od doby, kdy pan Ford začal s pásovou výrobou aut, se tento souboj odehrává i za volantem.

"No jo, ženská," řekne s despektem můj muž, když řidička zdržuje na semaforu, jede padesátkou po dálnici nebo zastaví v zatáčce. Můj muž je galantní. Ženy v jeho okolí se nemusí bát, že by jim dveřmi přerazil nos. Ochotně přidrží dveře, uhne, aby mohly projít. Do schodů chodí za ženou a ze schodů před ní. Do restaurace a neznámých prostor vstupuje první, s úmyslem dámu ochránit před případným násilníkem. Abych to zkrátila, celkově by z něj všichni - Jiří, Stanislav, Guth, Jarkovský i Ladislav Špaček měli radost. Ale jakmile vidí za volantem ženu, která se nechová podle jeho představ, začne se projevovat jeho černé já. Tak černé, že v něm není vidět ani špetka galantnosti. Abych byla spravedlivá, stejně mluví i když vidí jet špatně muže. "No jo, zase nějakej dědek v klobouku vyváží bábu v neděli na výlet," skřípe zubama a kdyby měl pravomoc, tak těmhle řidičům zakáže vyjíždět na silnici minimálně v okamžiku, kdy je tam on.

Přitom i my ženy se můžeme naučit dobře řídit. Nemyslím si o sobě, že jsem bůhvíjaká řidička, ale za těch pětatřicet let, co vlastním řidičák, jsem se zlepšila.

Začátky byly hrůzné.

V úplných počátcích své řidičské kariéry jsem vždycky zavřela oči, když proti mně vyjelo ze zatáčky auto. Očekávala jsem srážku a nechtěla se na to dívat. Můj anděl strážný měl plné ruce práce, aby mě z výletu dopravil domů. Později mi někdo prozradil, že když řídím, mám mít oči dokořán.

Pak jsem potkala svého muže. Posadil mě za volant, nechal se odvézt do hospody a poslal domů. Jela jsem poprvé v noci jeho autem, které si přinesl, vlastně přivezl, do manželství. Věděla jsem, že když potkám auto, musím ztlumit světla. Zapomněl na takovou maličkost. Vysvětlit mi, kde co mačkat. U volantu byla spousta páček. Než jsem si uvědomila, že místo tlumení světel zhasínám, vyděsila jsem k smrti určitě několik řidičů. Dovedete si představit, že uprostřed noci před vámi zmizí auto jako terorista na útěku? Jsem ráda, že jsem tenkrát cestu přežila ve zdraví a bez škrábanců na kapotě.

Zachoval klid i tehdy, když jsem jela s rybízem. Měli jsme nadúrodu a já si přivydělávala. Celé dny trhala, abych k večeru naložila bedny do auta, odvezla je do výkupu a obdržela mrzký peníz. Tenkrát se rybízové marmelády vyráběly z rybízu a meruňkové z meruněk. Po celodenní dřině jsem musela být úplně mimo, a když se mi při otáčení vozu postavilo do cesty zábradlí, přidala jsem plyn. Zábradlí povolilo, lehlo k zemi. Já na plný plyn odfrčela i s dírou v blatníku a prázdnými bednami pro další várku rybízu.

Jednou jsem se zase při couvání nestrefila do vrat. Máme vrata široká! Vzala jsem zděný sloupek a hádejte, co jsem udělala, když zadek vozu narazil? Přidala plyn.

Nebo tenkrát, jak jsem se jela představit do nového zaměstnání. Podepíšu smlouvu a zvesela s písní na rtech přihopsám k vozu. Můj budoucí šéf se dívá z okna, zřejmě sleduje, jak umím řídit. Ještě mu zamávám, musím přeci udržovat dobré vztahy hned od začátku. Nonšalantně, s elegancí sobě vlastní nastoupím. Zkontroluji, jestli se dívá. Dívá, takže na couvání si dám záležet. Jsem přece výborná řidička a vycouvat z tohoto parkoviště zvládnu levou zadní. Sakrafix, proč to auto nechce jet? Přidám plyn! Ztuhne mi úsměv na rtech, když se v kufru objeví veliký betonový květináč naplněný zemí, ovšem bez květin, protože je listopad.

Ano reakce žen, především mé, za volantem jsou neočekávatelné. Přesto se i ženy mohou naučit dobře řídit a dle statistik jsou prý lepší řidičky než muži. Tak já nevím...

Autor: Zuzka Součková | úterý 22.9.2015 14:12 | karma článku: 32,48 | přečteno: 3333x
  • Další články autora

Zuzka Součková

Historka vskutku fekální

Když člověk trpí syndromem dráždivého tračníku, stává se z obyčejné vycházky drama, ve kterém jde nejen o zachování důstojnosti, ale i o čistotu prádla. Ačkoli se to po slovensky nazývá hnačka, zrychlení kroku nic neřeší!

30.12.2021 v 18:27 | Karma: 28,76 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Je svět v pořádku?

Brzké jarní ráno, venku je ještě tma. Zavrtím se na posteli, probudí mě nějaký zvuk. Nastražím uši. Aha. To první ptáci zpěváci nastupují na scénu. Zatím zřejmě jen ladí tóny jako muzikanti před koncertem.

3.5.2020 v 19:05 | Karma: 24,72 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Zuzka Součková

V ortopedické čekárně

Pravou berli postavím do rohu, vezmu za kliku, otevřu dveře. Nezapomenu zastrčit berli zpátky do podpaží a ladným skokokrokem se vsunu dovnitř. Čekárna je plná, ale jedna židle zasunutá v koutě na mě čeká. Ztěžka na ni dopadnu.

27.4.2019 v 19:48 | Karma: 36,39 | Přečteno: 3518x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Jsem nemohoucí, ale bojuju

Klaním se před všemi, kteří mají jakýkoli handicap. Ať už někomu neslouží ruce, nohy, oči, uši, či nějaký tělesný orgán, vždycky je to problém. Mně momentálně podala výpověď ze služby pravá noha.

17.4.2019 v 12:48 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Ostatní

Zuzka Součková

Vytrácí se slušnost?

Scházím školní schodiště, proti mně se žene dětské stádo. Nedržet se zábradlí, ti malí predátoři by mě smetli. Někteří pozdraví.

25.3.2019 v 18:09 | Karma: 42,19 | Přečteno: 3374x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
„V okamžiku, kdy jsem pochopila, že dokážu všechno, co si umanu, se můj život obrátil naruby. Životní zkušenosti mi ukázaly, že se nemusím brát vážně a s úsměvem jde všechno líp. Limity, které mám, si tvořím sama ve své hlavě a je jen na mně, jestli je překonám.“

 

Jsem autorkou knih:

Když se dáma rozběhne aneb Ani v padesáti není pozdě

Deník běžkyně v nejlepších letech s podtitulem Co vám o běhání nikdo neřekne,

a knih fejetonů ze života:

Běh života s úsměvem

Diagnóza žena

Když mi budete chtít něco sdělit, můžete napsat: zuzkasouckova@atlas.cz

 

Pokud se vám mé psaní líbí, navštivte také moji fb stránku, kde často glosuji běžné životní situace:

https://www.facebook.com/zuzkasouckovaspisovatelka/?pnref=lhc

Vaše vzkazy mne potěší.