Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obrovské množství zbytků ve školních jídelnách není nic nového, dělo se to i za komančů. Nejde jen o zbytky z talířů, ale o značné množství připravenéo jídla na obědy na které dětičky nepřišly. Denně to byly desítky litrů, které skončily v odpadkových nádobách a byly pravidelně odváženy na výkrm prasat.

Ty obědy zdarma jsou pěkná demagogie. Skutečně chudé rodiny dostávají přispěvky na děti, právě na to, aby mohly dětem to jídlo zajistit. Ty obědy stojí cca 500 Kč měsíčně což je jen zlomek příspěvku na děti. Bohužel je časté, že se ty dětské příspěvky rozplynou v cigaretovém dýmu nebo alkoholovém či drogovém opojení rodičů

1 0
možnosti

PS: Jsem dítě odchované na obědech ze školní jídelny, později z menzy a dva roky menáží na vojně a pak závodky. Kvalita často nebyla valná, ale snist se to dalo, často to však nebylo špatné. Ale neberte oběd v menze za 2 koruny 60 haléřů při výběru z 4-5 jídel.

Jediné jídlo, které jsem skutečně zásadně odmítal byly knedlíky s kleverou (rozvařená povidla) a také škubánky s mákem mi moc nejely, opečené byly lepší

1 0
možnosti
Foto

V50í56t 85C84h71a38l14u77p17a

17. 1. 2019 12:55

Ale 3 desítky Radegastu v akci v kaufu do 30Kč koupíte :-)

0 0
možnosti

A nebylo by potřebnější všechny schvalovače další dávky postavit k okénku vracení talířů v jídelnách ať vidí co všechno ty údajně hladové děti vyhazují?

Zároveň nabídnout jídlo těm dvěma skutečně hladovějícím.

Když se budou stále rozdávat nějaké dávky bez následné kontroly využití, tak se to akorát jednou sesype:-/

0 0
možnosti

Je to zbytečné, je to zbytečné, je to zbytečné.... Když ti populisté chtějí konat dobro, ať to stojí, co to stojí. Ono je to totiž dobré pro ně - přináší to tolik potřebné hlasy.

6 0
možnosti

Problém popsán přesně!

Jenže teď musím říct: "No - a co?". Protože Maláčová s Valachovou si téma vzít nedají, Hamáček neví čí je a Babiš se zpočátku připojí a na závěr si obědy zdarma přisvojí.

Rozumný hlas nic nezmůže.

5 0
možnosti

Trochu jste se dopustila manipulace tvrzením, že za 30 Kč nekoupíte cigaretu, ani láhev vína. Když vezmete v potaz, že dítě nebude obědvat jeden den. Měla by jste argumentovat četností běžné sociální dávky, která se také neplatí na jeden den, ale celý měsíc. A to i v případě, že je vypočítána z denní dávky. V případě výpočtu na měsíc už jde o 900 Kč a za to se už krabička cigaret, nebo láhev vína koupit dá.

To samé z příspěvku na dítě, jehož účelem je právě placení obědů, který je ve výši 500 - 1000 Kč v závislosti na věku dítěte.

Takže budu souhlasit s obědy zdarma pouze za předpokladu, že bude zrušen příspěvek na dítě v celém rozsahu.

Jinak z vlastní zkušenosti vím, že lidi, kteří nemají nárok, protože jeden z členů je zaměstnaný, nadávají úplně stejně na parazity a podvodníky. Právě proto, že oni nikdy nemůžou splnit zákonný nárok, oproti rodinám, kde jsou nezaměstnaní oba.

3 0
možnosti

Jste si jist, že jste pochopil poznámku "za to si nekoupíte ani cigarety či lahev vína"? Přece je tím ukázána velice malá ceny oběda, kterou údajně - podle politických darebáckých populistů - nejsou mnohé rodiny dětem uhradit. Ač rodiče hulí a chlastají ostošest.

5 0
možnosti
Foto

Mně se právě obědy, které nejsou zdarma, na vyšším stupni školy zdají být dobrým praktickým kursem finanční gramotnosti:

- děti mají zaplacený kredit

- přes internet si objednávají a odhlašují obědy

- sledují zůstatek (a včas si musejí říct o dobití kreditu)

- a rodiče mají přehled (většinou se z toho objednávkového systému i dozví, zda bylo běd vydán)

Motivace pro objednání oběda je mj. i to, že při včasné objednávce si může vybrat jídlo, při pozdní už dostane jen jedno bez výběru a nebo taky nic.

4 0
možnosti

To je moc pěkný systém. Na všech školách to není, ale tam, kde to tak je, dávám palec nahoru...

1 0
možnosti

A82d98a56m 68M16a59l95ý

17. 1. 2019 8:20

Dnes obědy ve školních jídelnách stojí 20 až 30 Kč. Přičemž je to cena dotovaná státem. Reálné náklady jsou pravděpodobně dvojnásobné nebo trojnásobné. To znamená, že stát již dnes dotuje obědy i dětem bohatých rodičů.

Předpokládám, že by bylo možné snadno upravit výši té státem dotované části a stěží by si toho někdo všiml.

Je však potřebné to velkolepě populisticky "prodat".

2 0
možnosti

Je otázkou, co rozumíte v tomto případě pod pojmem dotace. Náklady na provoz školní jídelny (jakož i závodky či menzy) již mnohá desetiletí (cca sedm) hradí provozovatel. A protože školy či VŠ jsou dotovány státem, je nepřímo opravdu dotován ten oběd.

Platí se jen náklad na vlastní potraviny. Považuji za obdobný nesmysl chtít dotovat stravu jiným způsobem.

Jinak - pokud je dítě doma (nemoc, prázdniny), stojí rodiče oběd - je-li kvalitní - zhruba stejnou částku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 281
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
„V okamžiku, kdy jsem pochopila, že dokážu všechno, co si umanu, se můj život obrátil naruby. Životní zkušenosti mi ukázaly, že se nemusím brát vážně a s úsměvem jde všechno líp. Limity, které mám, si tvořím sama ve své hlavě a je jen na mně, jestli je překonám.“

 

Jsem autorkou knih:

Když se dáma rozběhne aneb Ani v padesáti není pozdě

Deník běžkyně v nejlepších letech s podtitulem Co vám o běhání nikdo neřekne,

a knih fejetonů ze života:

Běh života s úsměvem

Diagnóza žena

Když mi budete chtít něco sdělit, můžete napsat: zuzkasouckova@atlas.cz

 

Pokud se vám mé psaní líbí, navštivte také moji fb stránku, kde často glosuji běžné životní situace:

https://www.facebook.com/zuzkasouckovaspisovatelka/?pnref=lhc

Vaše vzkazy mne potěší.